Vellykket vindkraftmarkering i Stordalen

Markering mot vindkraft, 12. mai 2021, Stordalen Fjellstove.
Markering mot vindkraft, 12. mai 2021, Stordalen Fjellstove. Foto: André Marton Pedersen

– Vindkraft bør være den viktigste saken i årets stortingsvalg, sier Helene Ødven.

Vellykket vindkraftmarkering

Onsdag 12. mai ble det holdt markering mot vindkraft i Nordhordlandsfjellene. Folk for Fjella var hovedarrangør i samarbeid med VON (Vern Om Nordhordlandsfjella), Nei til vindkraft i Gulen, Ung for fjella, Naturvernforbundet i Hordaland og Bergen og Hordaland Turlag. Tilstede var  stortingspolitikere, lokalpolitikere og mange ulike lokale motstandsgrupper mot vindkraft. Det ble  holdt appeller både av politikere og vindkraftmotstandere. Nærmere 200 personer deltok på arrangementet, som også ble streamet live.

Video del 1 fra markeringen med appeller kan du se her

Video del 2 fra markeringen med appeller kan du se her

– Det var flott å få sparket i gang valgkampen på denne måten. Det er viktig for oss å løfte vindkraftsaken og problemene med nedbygging av naturen, sier daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag, Helene Ødven. 

Hun forteller at Turlaget har en god relasjon til de folkevalgte og at politikerne nå må bruke tiden godt frem mot valget i september til å sette vindkraft på agendaen.

– Det er en folkebevegelse mot vindkraft. Over 70% er mot vindkraft i urørt natur, viser vår siste meningsmåling, så dette er et hett tema. Vindkraft bør være den viktigste saken i årets stortingsvalg, sier Ødven.

Folk her i vest lever i uvisshet om det kommer flere vindkraftverk. Folk er forferdelig bekymret. Helene Ødven, daglig leder i Bergen og Hordaland Turlag

(Saken fortsetter under bildet)

Markering mot vindkraft, 12. mai 2021, Stordalen Fjellstove.
Markering mot vindkraft, 12. mai 2021, Stordalen Fjellstove. Foto: André Marton Pedersen

Nok festtaler - vis oss politikken

Ødven er glad for at mange politikere har skiftet standpunkt i vindkraftdebatten og at de nå er imot vindkraftutbygging, men hun mener at en del politikere fortsatt ikke forstår konsekvensene av å ødelegge naturen.

– Naturen gjør en utrolig viktig jobb med å binde CO2 for eksempel og er en hoveddel av klimaløsningen, sier Ødven. Hun etterlyser en forutsigbar politikk som i praksis verner om verdifulle naturområder, ikke flere festtaler fra politikere. 

– Vi må få tillit til det nye konsesjonssystemet, for pr i dag er det ikke godt nok.  Det er ingenting i det nye konsesjonssystemet som juridisk hensyntar naturen i større grad enn før.

Tidlig avslag sparer mange for mye frustrasjon og arbeid

Ødven mener det er bra at lokaldemokratiet skal vektlegges mer når vindkraftspørsmål dukker opp, men hun skulle gjerne sett at prinsippet om tidlig avslag kommer inn, slik at Turlaget og andre organisasjoner og privatpersoner slipper å gå gjennom alle de vindkraftsakene hvor det er opplagt at store naturverdier trues og som da ikke skal kunne bli gjennomført uansett.

– Da slipper vi mye unødvendig arbeid og frustrasjon. Natur, friluftsliv og landskap må bli vektlagt mye tyngre enn hva som er gjort tidligere, sier Ødven, som har en klar oppfordring før høstens valg:

– Vær tydelig for hva dere står for når det gjelder vindkraft og nedbygging av natur. Vi må være sikre på at det partiet vi stemmer på faktisk gjennomfører den politikken som ikke fører til vindkraft på fjell og langs kyst, avslutter Ødven.

Se bildekavalkade fra markeringen

Annonse