Grønn fredag, ikke «Black Friday»

Fortsatt leveres brukte klær og utstyr inn til Tursenteret i Marken for videresalg på Grønn Fredag på Kvarteret.
Fortsatt leveres brukte klær og utstyr inn til Tursenteret i Marken for videresalg på Grønn Fredag på Kvarteret. Foto: André Marton Pedersen

Selv om du trenger en ny ting, trenger ikke den tingen være ny.

Fredag 26. november inviterer DNT ung igjen til Grønn fredag som en motreaksjon til kjøpefesten «Black Friday». Styreleder i DNT ung, Anna Nes, er lei av kjøpehysteriet og oppfordrer folk til å heller gi brukte klær og utstyr et nytt liv. Derfor er de glade for å kunne invitere til Grønn fredag på Kvarteret, 26. november kl 18–21. 

– Natur- og klimakrisene medfører at vi alle nå senke forbruket vårt og tenke nytt. Grønn fredag gir alle en gyllen sjanse til å bli med på denne snuoperasjonen, sier Anna Nes, lederen av DNT ung.

Nå blir vi proppet med tilbud fra Black Friday. Bli heller med på Grønn Fredag: Bytt, reparer eller lån utstyr. Anna Nes, styreleder i DNT ung

Friluftsfolk er utstyrsverstinger

Visste du at nordmenn er på topp i verden i pengebruk på sports- og friluftsutstyr? Faktisk passerte omsetningen i norske sportsbutikker i 2020 hele 21,5 milliarder kroner. Under pandemien har forbruket av sportsutstyr gått opp i takt med økt interesse for friluftsliv. Ingen andre steder i verden selges det mer sportsutstyr per innbygger enn i Norge.

– Det er et dilemma at vi som elsker naturen og friluftsliv også er blant dem som forbruker for mye. Mange er mer utstyrsfolk enn friluftsfolk. Mange vil ha nye ski til sesongen og oppdaterte kolleksjoner av klær. Miljøbelastningen blir for stor. Særlig folk 40+ må skjerpe seg. De må nå skjønne at alt kan kjøpes brukt, eller at man kan leie fremfor å eie, sier Nes.

Mange er mer utstyrsfolk enn friluftsfolk. Anna Nes, styreleder i DNT ung

Lever inn ditt brukte utstyr

Man kan levere inn klær og utstyr frem til kl 20 i kveld hos Tursenteret i Marken, og det er også mulig å komme innom Kvarteret på fredag 26. november og levere inn brukt utstyr og klær.

– Det har vært mange gode tilbakemeldinger og mye engasjement i år. Miljø- og bærekraft har jo vært mye i nyhetsbildet i det siste. Folk har lyst å være med på den grønne bølgen og mange er bevisst på å ta bærekraftige valg. F.eks er flere blitt flinkere til å leie utstyr på Bua eller Finn.no, og det er mye interesse rundt bruktstativene til Tursentrene i DNT. Mange er også blitt flinkere til å låne utstyr av venner og familie, sier Nes.

Hun ser frem til Grønn fredag og håper mange vil komme innom Kvarteret fra kl 18 til kl 21.

– Vi oppfordrer alle til å tenke over hva dere trenger før dere kaster dere over et tilbud. Ta en sjekk i boden din og klesskapet om det er noe du ikke trenger. Kanskje den gamle jakken kan få et nytt liv hos noen andre? Det er ikke noe galt i å spare noen kroner på Black Friday, men man finner ofte ting billigere og i like bra stand i bruktmarkedet, avslutter Nes.

Folk 40+ må skjerpe seg. De må leie fremfor å eie. Anna Nes, styreleder i DNT ung
Dette er noen av klærne som kommer for salg på Grønn Fredag 26. november på Kvarteret.
Dette er noen av klærne som kommer for salg på Grønn Fredag 26. november på Kvarteret. Foto: André Marton Pedersen
Grønn fredag er en nasjonal byttedag som skal bevisstgjøre folk om klimaavtrykket som settes ved å hele tiden kjøpe nytt, og i stedet oppfordre til langtidsbruk av klær og utstyr. Grønn fredag er for alle og man kan delta uten å ha med noe, og likevel sikre seg friluftskupp til vintersesongen.

Husk Miljøvettreglene

DNT ung har utarbeidet syv enkle miljøvettregler for et mer sporløst friluftsliv sammen med POW Norge. 

Annonse