Gjør din egen vri på hyttematen

Gourmetkokk Knut Foldrup.
Gourmetkokk Knut Foldrup. Foto: Espen Haagensen

Du trenger ikke bære deg i hjel for å nyte et godt måltid i fjellheimen. Her er gode mattips fra gourmetkokken Knut Foldrup.


​​​​​​​– Du kommer langt med et par hvitløksfedd og en skvett fløte, forteller Foldrup. 

Etter en lang dagsmarsj skimter du endelig turlagshytten. Magen rumler, et tydelig tegn på at det er på tide med påfyll. Har du lagt turen til en selvbetjent hytte, venter det 14 mer eller mindre fullstendige middagsretter i proviantboden, og ti alternativer til middagstilbehør. Samtlige retter er hermetikk eller tørrmat og er enkle å tilberede. For mange er dette mer enn nok. Det meste smaker når man er sliten og sulten og ikke vil tilbringe timer ved grytene. Men hvor mye arbeid skal egentlig til for å sette sitt eget preg på ferdigmaten?

Får mye igjen
Ikke mye, skal vi tro Knut Foldrup, selvlært kokk for Turlagets fjellsportgruppe. Siden 1997 har han hatt matansvaret på fjellsportgruppens gourmetturer, som nå arrangeres to ganger i året.

– Det kommer helt an på hvor mye man er villig til å bære med seg. På gourmetturene slår vi på stortrommen og serverer gjerne medbrakt indrefilet, men man kommer langt med et par hvitløksfedd, noen urter og en skvett rødvin eller fløte, forteller han.

Foldrup bruker bacalao på boks som eksempel. Med en pris på 90 kroner boksen er det proviantlagerets mest eksklusive middagsalternativ.

– Et par hakkede hvitløksfedd setter en ekstra spiss på måltidet. Det tar så liten plass i sekken, men du får utrolig mye igjen for det smaksmessig.

– Det samme gjelder for joikakakene. Noen skiver medbrakt brunost og knuste einebær er enkelt å blande inn i sausen for å bryte opp litt, og bruker du potetmos som tilbehør, kan du blande inn både gressløk og sellerirot som er kokt mør, sier Foldrup.

Knut Foldrup lager mat på Fjellsportgruppens gourmetturer, men har også noen triks på lur for å oppgradere den tradisjonelle boksmaten.
Knut Foldrup lager mat på Fjellsportgruppens gourmetturer, men har også noen triks på lur for å oppgradere den tradisjonelle boksmaten. Foto: Espen Haagensen


​​​​​​​Ser godt ut
​​​​​​​Ifølge Foldrup holder matfløten seg fint til første hytte, og er det kaldt nok ute kan den være med enda lenger. Krydder kan også medbringes i rikelig monn. Det skal godt gjøres å ta med seg så mye at sekken blir for tung. Og om rødvinen ikke havner i sausen, finnes det andre bruksområder for den.

Har man ork til det, kan man dessuten ta med seg noen grønnsaker, gjerne til en enkel salat. Hermetiske grønnsaker finnes normalt i proviantlageret.

– Gul og rød paprika bidrar til at retten får en fin fargekombinasjon. Det handler ikke bare om smak, maten har også en visuell funksjon, mener Foldrup, som ser måltidet som en sentral del av turopplevelsen.

Norddalshytten er en selvbetjent turlagshytte i Stølsheimen, med et rikt utvalg av hermetikk og tørrmat.
Norddalshytten er en selvbetjent turlagshytte i Stølsheimen, med et rikt utvalg av hermetikk og tørrmat. Foto: Espen Haagensen

Restaurant-mat
Selv om Foldrup mener man kommer langt med litt krydder og andre smaksforsterkere, er det helt andre retter han virkelig brenner for.

På fjellsportgruppens gourmetturer er det ikke snakk om å oppgradere hermetikk. Da handles det inn det ypperste av råvarer.

– Det franske kjøkkenet ligger i bunn, men vi bruker norske råvarer, gjerne viltkjøtt fra hjort og rein. Kvalitetskjøtt, som indrefilet, er lett å tilberede, sier Foldrup.

Blant rettene han har servert på tur, er speket og portvinsmarinert indrefilet av kalv. Han har også tatt med seg fiskehoder for å koke kraft.

– Vi begrenser oss ikke, og lager mat som på en restaurant. Det at deltakerne får servert selskapsmat midt i fjellheimen, er en del av suksessen. Litt stil skaper en spesiell stemning.


Gourmettur på Vardadalsbu.
Gourmettur på Vardadalsbu. Foto: Espen Haagensen

Fornuftig utvalg
Også på egne turer i fjellet hender det at Foldrup unner seg litt ekstra. På en tur til Norddalshytten i Stølsheimen valgte han å ta med seg laks.

– Det blir et spørsmål om holdbarhet og vekt, men samtidig kan man spise sekken lettere. Jeg har spist nok hyttemat til å se behovet for noen enkle grep som kan piffe opp maten som er der, sier hobbykokken. 

Han er likevel klar på at det ikke er noe han savner i turlagshyttenes proviantutvalg.

– Ettersom hyttematen skal holde seg godt og være lett å lage, er boksmat og tørrmat det eneste alternativet, så ut fra forutsetningene er maten grei. Det er opp til den enkelte å ta matopplevelsen videre, avslutter Foldrup.

Tekst: Jon Vaag Eikeland

Annonse

Skrevet av Emilie Sørvald 8. februar 2017