Svinningen Fra Øvredalen

Utsikt fra Svinningen
Utsikt fra Svinningen Foto: Trude Iversen

Svinningen; her står du på toppen i 3 forskjellige kommuner, Os, Samnanger og Bergen, med en fantastisk utsikt i alle retninger

Stigning:  70-840 moh

Varighet:  ca. 5 timer t/r

Lengde en vei:  4,5 km

Gradering:  Middels

Parkering: Parkeringsplass helt innerst i Øvredalen

Turen fra Øvredalen til Svinningen er ganske bratt med steinete partier siste del av turen.  Fra parkeringsplassen går du over en liten bro og følger deretter skilting på Svinningen.  Første delen går gjennom skogsterreng hvor kunstner og poet Jimmy Øvredal har satt opp overraskelser og visdomsord langs stien.  Dessverre begynner mange av visdomsordene å bli vanskelige å tyde pga. vær og vind.

En av overraskelsene på vei inn Øvredalen
En av overraskelsene på vei inn Øvredalen Foto: Trude Iversen

Når du kommer over skoggrensen får du en nydelig utsikt over Øvredalen.  Nå begynner også stigningen mot toppen.  Stien er vanskelig å se endel steder, men følg merkingen med hvite firkanter.  Nesten opp på toppen passerer du hytten som Jimmy Øvredal har satt opp.  Dessverre er denne delvis ødelagt pga. vær og vind.

Oppe på toppen får du nydelig utsikt utover Fusa, Samnanger, Folgefonna i øst, Bjørnefjorden, Tysnes og Kvinnherad i sør. Nordover ser du Gullfjellet og Byfjellene i Bergen.  

Istedet for å gå ned samme vei er det en nydelig tur å gå en rundtur via Søtafjellet, Sauskolten, Rindafjellet og Midtsæterfjellet.  Her har du flott utsikt hele veien.  Turen er kupert og du kommer ned på Midtsæter.  Her må du gå langs veien tilbake til hvor bilen står parkert (ca. 3 km), evt. ha med to biler og plassere en bil på Midtsæter og en innerst i Øvredalen.  Det er også mulig å ha med sykkel som plasseres på Midtsæter.

Skrevet av Trude Iversen 14. juli 2019