Gygrastolen i Kvinnherad

Gygrastolen i Kvinnherad. Flott tur til topps.
Gygrastolen i Kvinnherad. Flott tur til topps. Foto: Linda Fongaard, BHT

Lysten på variert topptur med fenomenal utsikt? Prøv Gygrastolen. Trygg, tung tur som gir  360 graders utsikt over Folgefonna, Rosendalsalpene og Hardangerfjorden. 

Turen til Gygrastolen starter ved Ænes kyrkje, ca 10 minutters kjøring fra Årsnes fergekai, retning Odda. Det er parkeringsplass ved kyrkja. Her er det også satt opp informasjonstavler og skilt. Turen er godt merket. 

Første del av turen går langs Setervegen som følger Tverrelva innover dalen. Etterhvert tar du til høyre og følger traktorvegen som har noe stigning oppover i skogen. Etter ca 200 meter tar skilt og sti av til høyre. Fint skogsterreng som etterhvert åpner seg og gir flott utsikt. På ca. 900 meters høyde kommer du til nytt kryss. Her følger du skilting til venstre. Du går da inn i Furebergdalen og følger platået i en bue til det flater ut ved varden på det høyeste punktet ikke langt fra Nibbo, 1330 moh. Vil du ta turen helt til topps må du sikre deg med tau. Her er det bratt. 

Bratt er det også ned i Holo, men våger du deg ut på kanten, får du et spektakulært syn. Vær forsiktig! Nydelig utsikt også mot Folgefonna, Rosendalsfjella, fjorden og Ænesdalen. 

Turen til Gygrastolen er krevende da den er bratt, men følger du stimerkingen er den ikke spesielt luftig. Ønsker du å ta turen ut på Nibbo må du ha klatreutstyr og erfaring. Det anbefales ikke om du ikke er forberedt og riktig utstyrt. Turen er ca. 14 km t/r.

Den bør kun gås i fint vær, da det er utsikten som gjør den spesiell. Terrenget er variert med skogbunn, berg og stein på toppen. Noe snø siste del om man tar turen tidlig i sesongen. 

Liker du toppturer med storslått utsikt? Da vil du garantert elske Gygrastolen! God tur!

Annonse

Skrevet av Linda Fongaard 6. juli 2021