10 Padleperler rundt Bergen

Kalneset Friluftsområde i Bjørnafjorden kommune.
Kalneset Friluftsområde i Bjørnafjorden kommune. Foto: Børge Brundtland

Vestlandet er et eldorado for kajakkpadling. Fra de barske områdene ytterst mot havet til innerst i fjordene har vi et særdeles vakkert øyrike. Vi gir deg ti tips til padleperler rundt Bergen.

Kajakkinteressen har økt veldig de siste årene, og spesielt nå i koronatiden. Padling er en særdeles «koronavennlig» aktivitet hvor det er lett å holde avstand. Folk strømmer til butikkene for å kjøpe kajakk og utstyr, og de tar kurs. Vi trekker til havet i små farkoster. Hvor kan vi padle, og hva må vi lære?

Ta sikkerheten på alvor

Det er nærmest umulig å tegne inn ruter som alltid kan padles. Forholdene skifter fra dag til dag, gjerne også fra time til time. Deler av ruten kan gå greit å padle, andre deler byr på større utfordringer. Og selvsagt betyr det veldig mye hvilken erfaring den enkelte padler har. Er man uerfaren, bør man begynne i smule farvann hvor man er beskyttet fra havet, større fjorder osv. Vindretning, avdrift, bølgehøyde, type kajakk og erfaring er alle viktige faktorer for hvordan en må planlegge padleturen. Mange steder er det trange sund og mange øyer som beskytter. Da kan man tråle de stedene fremfor å legge ut på lengre ruter. Erfaring kan man få ved å padle litt tøffere farvann, men hvor man har retrettmuligheter umiddelbart. Noe av det viktigste for å øke sikkerheten ved padling, som med annet friluftsliv, er å drive aktiviteten sammen med andre. Når to eller flere er på tur, øker sikkerheten betydelig. Og det blir mye mer sosialt!

I tillegg til Turlaget finnes det kajakklubber og private firma som tilbyr både kurs og organiserte kajakkturer. Ypperlig for å øke sikkerheten og få mer erfaring. Noen klubber tilbyr dessuten utleie av kajakker, et flott tiltak som gir anledning til å prøve ulike typer før man eventuelt kjøper sin egen. Turlaget har mange organiserte kajakkturer, mange av dem i lokallag rundt omkring i fylket. Det er kveldsturer, dagsturer og helgeturer.

Hvilken kajakk bør jeg velge?

Mange lurer på hvilken kajakk de skal velge. Det er ikke lett å vite hva som passer best. For i utgangspunktet ser kajakkene nesten like ut. Det er likevel store forskjeller. I hovedsak er det to typer kajakker, den ene av plast, den andre av glassfiber. Plast er tynge og tåler røffere behandling, f.eks. når man skal gå i land i fjæresteinene. Glassfiber er lettere, men tåler mindre. Og så er det selvsagt det klassiske spørsmålet: Skal man velge kajakk med eller uten ror/senkekjøl? De fleste nybegynnere velger ror og er mest komfortable med dét, i hvert fall på de aller første turene. Men det tar ikke lang tid å bli fortrolig med kajakk uten ror. Så dersom du har planer om å padle litt, kan du kutte ut roret og bruke litt mer tid på padleteknikk. Da får du trolig bedre padleopplevelser på sikt. Av antrekk bør alle ha tørrdrakt eller våtdrakt dersom man padler under andre forhold enn på de aller varmeste dagene om sommeren.

10 utvalgte padleturer

Det er selvsagt ikke lett å velge ut kun ti turmål, da vi har hundrevis av interessante steder å padle i våre nære områder. Vi har likevel her prøvd å gi en smakebit ved å beskrive noen turer på ulike steder og med litt forskjellig vanskelighetsgrad. Det vi kan love, er at disse turene gir fantastiske naturopplevelser og er blant de mest populære vi har. Turene presenteres som dagsturer, men kan også tas som overnattingsturer om en finner overnattingssted. Teltplasser finner dere på de fleste turene.

Godøysund på Tysnes

Nord på Tysnes er det flotte, idylliske øyer å padle mellom. Kanskje kan øyen med det flotte navnet Solstråleøya være turmålet? Startsted kan være rett ved fergeleiet på Våge eller i området ved hotellanlegget på Godøysund. Området gir padling blant skogkledde øyer og gjennom trange kanaler. Lunt og beskyttet område, men det kan bli noe sjø over fra Våge. Området egner seg for lite erfarne padlere, siden det er så beskyttet, samtidig som erfarne padlere kan trekke lenger ut i Bjørnafjorden. Solstråleøya er ei frodig øy. Flott teltplass i øst. Gamle spaserveier og rester av tidligere hus.

Ved Solstråleøya ved Godøysund på Tysnes.
Ved Solstråleøya ved Godøysund på Tysnes. Foto: Børge Brundtland

Padleparadis i Øygarden vest

Møvik kai kan regnes som hjertet i Øygarden som utgangspunkt for å få flotte kajakkturer. Fra Møvik kan en padle både i beskyttet farvann og sette kursen ut i havet. Området er også unikt med mange flotte teltplasser eller besøk til kystledhytter. De mest besøkte padlemålene er Langøy kystkultursenter, «nullmeteroverhavet»-kabinene i Ånesvika eller Duøyna, BOF sine hytteanlegg på Hissøyna, eller turer rundt Algrøyna eller Syltøy. De mest erfarne kan prøve seg på Løno eller rundt Hissøyna ved stille sjø. Vårt turforslag viser en rundtur til flere av disse turmålene. Ca. 15 km. Alle må vurdere værforholdene nøye og tilpasse turen deretter. God parkering og flytebrygge på Møvik.

Kabinen på Duvøyna.
Kabinen på Duvøyna. Foto: Børge Brundtland

Lindås sjøsluser

Lindåsslusene er en av få gjenværende saltvannssluser i Norge. Den flotteste opplevelsen er å padle gjennom slusene, men man kan også komme til området uten å padle gjennom kanalen. To gode startsteder fra innsiden er Kvalvågnes friluftsområde eller gamle Lindås Brygge. Adkomst til sluseholmen er enklest fra Lindåsosane (innsiden). Fra nord og utsiden er Rissundet sør for Risasjøen å anbefale. Det ligger en flott flytebrygge på innsiden av sluseholmen som kan benyttes for å gå i land ved slusene. Strømmen kan gå i 6–8 knop. Strømmen er rolig ca. 2 timer etter hva tidevannstabellen for høyvann i området viser. Det er viktig å holde seg langs land på østsiden av slusene om en padler igjennom. Pass på å ha klar sikt for båttrafikk. Lindåsosane og utsiden har et utall områder egnet for padling med kajakk, og det er mange småholmer, trange sund og tidevannsstrøm. Mange flotte områder for telting. Anbefaler Kvalvågnes friluftsområde.  

Lindåsslusene.
Lindåsslusene. Foto: Børge Brundtland

Hjellestadrunden

Mildevågen er et ypperlig sted å sette ut kajakk. Flott strand og god parkering. På denne runden får man følelsen av sørlandsidyll! Turen sørvestover går på innsiden av Herøy, gjennom Seløysundet, på innsiden av Storakinna og til Hjellestad. Derfra nordover til Synningasundet og videre gjennom lune, spennende steder før Vestre Pollen, friluftsområdet Grønnevika (Arboretet) og tilbake til Mildevågen. Ca. 13 km. Dersom en velger lune farvann, passer området for dem som ikke har så mye kajakkerfaring. Flotte områder å utforske gjennom kanaler eller mellom øyer. Det kan være en del båttrafikk i området.   

Mildevågen underveis på Hjellestadrunden.
Mildevågen underveis på Hjellestadrunden. Foto: Børge Brundtland

Gulen

Få steder har så fantastiske padleområder som Gulen kommune. Vi anbefaler Grimesundet som startsted. Det ligger på øyen Grima og tett ved Kversøyna. Lett å sette ut kajakk og god parkering. Derfra og vestover er det et unikt «kanalsystem» hvor en kan padle svært beskyttet. Samtidig er det svært kort vei ut i havet. Lettere enn å anbefale en rute er egentlig oppfordringen om bare å utforske området på egen hånd. Finest rett vestover fra startstedet eller sørvestover. Det vil garantert gi en god turopplevelse. Turen rundt Kversøyna kan anbefales i godt vær. Når padleturen er avsluttet, kan turen tas til idylliske Skjerjehamn for middag, og så kan man benytte anledningen til å betrakte kongestatuen.

Kanal ved Kversøyna i Gulen.
Kanal ved Kversøyna i Gulen. Foto: Børge Brundtland

Søre øyane i Os

Trolig er øyene i Os ukjent for mange. Lett tilgjengelig for mange, og mye lunt farvann for nybegynnere. En rundtur i øyene gir også snev av sørlandsidyll! Innerøya rundt er en særdeles flott tur hvor høydepunktet er Kalneset friluftsområde. Nydelig teltsted. Dersom en ønsker en større runde, kan turen legges til Vedholmen landhandel på Røtinga. Der finnes også mange kanaler å utforske. Ta gjerne turen rundt Røtinga. Vil en ha en god langtur, kan Nordstrøno og friluftsområdet i Ervikane være et mål. Det er flere gode startsteder for turen, men vi anbefaler fra vestsiden av Halhjem fergekai.

Kalneset friluftsområde i Bjørnafjorden kommune.
Kalneset friluftsområde i Bjørnafjorden kommune. Foto: Børge Brundtland

Botnen i Hardanger

Denne turen står i sterk kontrast til havpadling, men er så unik at alle bør få den med seg. Fyksesundet er en smal fjord omkranset av høye og steile fjell som stuper rett i fjorden. En sjeldent vakker opplevelse å padle der. Og når man kommer inn til Botnen, er man «der ingen skulle tru at nokon kunne bu». Man blir overrasket over at stedet består av et fraflyttet bygdesamfunn. Padleturen begynner ved Steinstø utenfor Fyksesundbroen. God parkering, lett å sjøsette. Finest å følge land på østre side til man har passert Klyve, deretter krysse over til vestsiden i Mjåsundet. Følg tett på vestsiden innover fjorden. Fantastiske bergformasjoner, sildrende bekker og nærmest jettegryteformasjoner. Storslagent. I Botnen enkel ilandstigning på steinstrand. Turen er relativt enkel å padle, men vær oppmerksom på at det stedvis er svært vanskelig å komme seg i land om uhellet er ute. Ta gjerne med padlevenner! Fint å telte i Botnen eller overnatte på Kiellandbu.

Fyksesundet mot Botnen.
Fyksesundet mot Botnen. Foto: Børge Brundtland

Øyriket Austrheim

Noen kommuner består bare av øyer. Austrheim er en slik, og den er dermed et eldorado for kajakkpadlere. Da er det også mange gode utgangspunkt for kajakkturer. Vår tur har utgangspunkt på Baløyna, nord for fergeleie til Fedje. Turen går nordover til øyen Nordra Kjerringa, med det gamle skolehuset i Rongevær, som nå skal bli turlagshytte. Ved finvær og rolig sjø er det fint å padle over til Rongeværet i nordvest. Nydelig sted. Videre rundt øyen og mot Krossøy. Ved svært godt vær kan en runde Krossøygavlen. Nydelig naustmiljø på sørøstsiden av Krossøy. Deretter gjerne i land

Nordhordland Turlag med padletur til Rongevær.
Nordhordland Turlag med padletur til Rongevær. Foto: André Marton Pedersen

Fitjarøyene

Fitjarøyene er eit eldorado for kajakkpadlere. Noe av det vakreste Vestlandet kan by på. Et utall øyer. Mye av området er beskyttet mot vind. En kan få fine turer gjennom trange sund til det å kjenne havdønninger nordvest i øyene. Før var øyene et levende samfunn, nå er mye fraflyttet. Området har mye kulturhistorie og mange kulturperler. Ta dere derfor god tid når dere padler i området. Utgangspunktet for turen kan gjerne være Fitjar sentrum. Kjente steder som Smedholmen, Engesund og Siglo er verd et besøk. Resten av området utforskes etter hva man har av tid. Alle kajakkpadlere bør før eller siden besøke dette utrolig vakre øyriket. Maratonpadlere tar gjerne turen ut til Brandasund i nabokommunen Bømlo. Det er en drøy dagstur på vel 30 km.

Fitjar.
Fitjar. Foto: André Marton Pedersen

Padleparadiset i Øygarden sør

Glesnes er en idyll som er verd å besøke uansett. Tar du med deg kajakken i tillegg, er du garantert en fin opplevelse. Startsted er ved Glesvær kafé. Deretter er det bare å velge hvilken retning man vil ta, ofte påvirket av vindforholdene. Når turen er over, toppes opplevelsen med servering på kafeen. I godt vær anbefaler vi en tur rundt Risøyna eller videre utover til Store Vardøyna. Et annet alternativ er langs Toftøyna og gjennom sundet til Hummelsund. Golta rundt kan være et tredje alternativ. For erfarne kan en tur til Televåg også gjøres dersom det er en god sommerdag. Uansett hvor en legger turen, vil kanalen mellom Færøyna og Hella være en opplevelse. Tilsier været mer beskyttet farvann, kan en padle østover fra Glesnes til Steinsland eller Rophammeren Friluftsområde. Eventuelt videre utover Austefjorden.

Glesvær er et bra utgangspunkt for flotte kajakkturer.
Glesvær er et bra utgangspunkt for flotte kajakkturer. Foto: Børge Brundtland
Sjekk ut Bergen og Omland Friluftsråd (BOF) og Friluftsrådet vest (sør i fylket) sine nettsider. Ta også en titt på vestkystparken.no. Dere finner veldig mye informasjon om godt tilrettelagte friluftsområder der.

Annonse