Regler for hyttebesøk

Breidablik, juli 2020.
Breidablik, juli 2020. Foto: Jon Fraczak

Bergen og Hordaland Turlag leier nå ut turlagshyttene som enheter frem til og med 15. juni. Etter det kan alle bestille sengeplass som normalt.

Retningslinjer for hyttebesøk

Det er viktig at du leser disse retningslinjene før ditt hyttebesøk. DNT har utarbeidet en instruks for smittevern på hyttene. Det ekstra viktig at hver gjest tar ansvar, følger reglene på hytten, og vasker godt etter seg.

  • Bergen og Hordaland Turlag leier nå ut turlagshyttene som enheter og folk kan ikke bestille sengeplass som tidligere. Det betyr at én familie eller én kohort kan reservere hytten pr døgn og få den helt for seg selv. Det skjer på bakgrunn av de siste endringene i smitteverninstruksene og for å hindre at flere grupper møtes på hyttene. Ordningen varer frem til og med 1. mai. Både hovedhytten og sikringshytten leies ut som selvstendige enheter.

  • Det er ikke maksgrense for antall personer i en familie/kohort, men alle må selvsagt følge de nasjonale retningslinjene for private sammenkomster. Antall personer som skal på hytten må registreres ved bestilling av hytten.

  • Om du har symptomer på COVID-19 skal du ikke besøke en DNT-hytte. Dette gjelder også milde symptomer. Les: Sjekkliste før du legger ut på tur.

  • Dropin og dagsbesøk på selv- og ubetjente hytter er ikke tillatt. Man kan låne do om man er på tur i området rundt hytten og man kan kjøpe proviant fra proviantlageret. Det er ikke lov for gjester som ikke bor på hytten å tilberede mat, koke vann, tørke klær osv inne på hyttene, eller sette seg ned inne og spise maten sin.         

  • Det er viktig god hånd- og hostehygiene.

  • Planlegg håndhygienetiltak ute og på tur. Ta med deg rikelig med våtservietter, såpe og alkoholbasert desinfeksjon. Ha med deg egne søppelposer og ta med deg søppel hjem. Bor du på en selvbetjent hytte med matlager – ta på det du skal ha selv, ikke noe annet. 

  • Gjestene vasker etter seg før de forlater hytten. Du som gjest er ansvarlig for å følge anvisningene på hytten for å sikre godt renhold og hygiene mens dere bor på hytten. Slik vasker du ut hytten.

  • Ta med eget sengesett eller lakenpose (inkludert putetrekk).

Spørsmål og svar

Er det trygt å bo på turlagshyttene?  

Med alle tiltakene vi nå iverksetter, så er smittefaren liten. Alle hytter har systematisk tilsyn/vask fra andre enn gjestene minst hver 14. dag, eller for hver 50. besøkende basert på bestilte overnattinger. Det blir hengt opp informasjon til besøkende på hyttene. På selv og ubetjente hytter vil det til enhver tid være håndsprit og vaskemidler tilgjengelig. 

Hva må jeg ta med utover det jeg vanligvis har i sekken?  

Planlegg håndhygienetiltak ute og på tur. Ta med deg rikelig med våtservietter, såpe og alkoholbasert desinfeksjon. I år må du også ha med eget putetrekk, i tillegg til lakenpose. Ha med deg egne søppelposer. Bor du på en selvbetjent hytte med matlager – ta kun på det du skal ha selv, ikke noe annet.  

Hva gjør jeg om jeg blir syk på hytten?  

Dersom man er på en hytte, må man isoleres på eget rom for å unngå kontakt med andre. Måltider tilrettelegges på rommet, og fellesrom kan ikke benyttes. Munnbind benyttes hvis det er tilgjengelig og man må forlate rommet. Dette reduserer faren for å overføre smitte til andre. Vedkommende må reise hjem så fort det lar seg gjøre. Det er ellers oppslag med retningslinjer på hyttene om hva en skal gjøre om en blir syk. 

Er det lov med telt utenfor hytten? 

Det er ikke lov å telte utenfor en selv- og ubetjent hytte, disse er forbeholdt de som har booket hytten. Sett opp teltet i forsvarlig avstand fra hytten og ikke gå inn i hytten. Bruk av toalett er tillatt.  

Hvis du lurer på noe annet angående ditt hyttebesøk, så kontakt Tursenteret i Marken, tlf: 55 33 58 10. E-post: bht@dnt.no.

Annonse