Regler for hyttebesøk

Stavali, Hardangervidda Vest.
Stavali, Hardangervidda Vest. Foto: Joakim Vatnaland

Velkommen til fjells! I 2020 må du planlegge ekstra godt. Den ekstraordinære situasjonen krever at gjester bestiller på forhånd og følger smittevernreglene. 

Retningslinjer for hyttebesøk

Det er viktig at du leser disse retningslinjene før ditt hyttebesøk.

For å kunne åpne tilbudet vårt er det svært viktig må man kan spore smitte, det betyr at vi må vite hvem som bor hvor. Det er også begrensninger i hvor mange som kan besøke hytta samtidig. Derfor er bestilling av plass avgjørende. 

DNT har utarbeidet en instruks for smittevern på hyttene. I år er det ekstra viktig at hver gjest tar ansvar, følger reglene på hytta, og vasker godt etter seg. Hyttene vil åpne for bestilling etter hvert som de er klargjort. 

  • Om du har symptomer på COVID-19 skal du ikke besøke en DNT-hytte. Dette gjelder også milde symptomer. Les: Sjekkliste før du legger ut på tur.

  • Flere gjester kan booke og bo på hytten samtidig. Av smittevernomsyn har vi åpnet for booking av ca 50% av hyttens kapasitet. Antall gjester som kan oppholde seg på en selv- eller ubetjent hytte er regulert i bookingssystemet. Regelene er at man skal kunne holde en meter avstand mellom hvert turfølge. Denne regelen gjelder så lenge dette er rådet fra myndighetene. Hold avstand - bruk hele hytten.

  • Du må forhåndsbooke sengeplass på hytten. Dropin og dagsbesøk på selv- og ubetjente hytter er ikke tillatt. Man kan låne do om man er på tur i området rundt hytten og man kan kjøpe proviant fra proviantlageret. Det er ikke lov for gjester som ikke bor på hytten å tilberede mat, koke vann, tørke klær osv inne på hyttene, eller sette seg ned inne og spise maten sin.         

  • Det er viktig god hånd- og hostehygiene.

  • Planlegg håndhygienetiltak ute og på tur. Ta med deg rikelig med våtservietter, såpe og alkoholbasert desinfeksjon. Ha med deg egne søppelposer og ta med deg søppel hjem. Bor du på en selvbetjent hytte med matlager – ta på det du skal ha selv, ikke noe annet. 

  • Gjestene vasker etter seg før de forlater hytten. Du som gjest er ansvarlig for å følge anvisningene på hytten for å sikre godt renhold og hygiene mens dere bor på hytten. Slik vasker du ut hytten.

  • Ta med eget sengesett, lakenpose eller sovepose (inkludert putetrekk).

  • Overnatting på sovesal er mulig, men da med minst 1 meter avstand.

Spørsmål og svar

Hva blir annerledes på hyttene?  

Frem til nå har vi sagt at det alltid er plass på hyttene og at ingen ble avvist. Slik blir det ikke i år. Alle som skal bo på hyttene våre må bestille i forkant. På selv- og ubetjente hytter er det ikke mulighet for drop-in, dagsbesøk. Man kan låne do om man er på tur i området rundt hytten og man kan kjøpe proviant fra proviantlageret. Det er ikke lov for gjester som ikke bor på hytten å tilberede mat, koke vann, tørke klær osv inne på hyttene, eller sette seg ned inne og spise maten sin.

Er det trygt å bo på turlagshyttene?  

Med alle tiltakene vi nå iverksetter, så er smittefaren liten. Vi åpner forsiktig opp etter nøye vurdering internt og i samråd med smittevernmyndighetene. Alle hytter har systematisk tilsyn/vask fra andre enn gjestene minst hver 14. dag, eller for hver 50. besøkende basert på bestilte overnattinger. Det blir hengt opp informasjon til besøkende på hyttene. På selv og ubetjente hytter vil det til enhver tid være håndsprit og vaskemidler tilgjengelig. 

Fylles hyttene opp av enkeltpersoner eller bestiller man hele hytten?  

Vi har åpnet hyttene opp med for booking av ca 50% av sengekapasiteten pga. smittevernomsyn. Et reisefølge består av maksimalt 20 personer. Om du har booket seng på hovedhytten kan du sove på sikringshytten om det er det beste av smittevernomsyn, men husk at personer med hund har førsterett på å bo i sikringshytten, siden det er hundebur der.

Hva må jeg ta med utover det jeg vanligvis har i sekken?  

Planlegg håndhygienetiltak ute og på tur. Ta med deg rikelig med våtservietter, såpe og alkoholbasert desinfeksjon. I år må du også ha med eget putetrekk, i tillegg til lakenpose. Ha med deg egne søppelposer. Bor du på en selvbetjent hytte med matlager – ta kun på det du skal ha selv, ikke noe annet.  

Hva med sikkerheten til de som kommer sent på kveld? 

Vi tror mange alt har fått med seg at vi stengte ned all vår virksomhet i midten av mars, i likhet med resten av samfunnet. Norges største turportal UT.no har hatt rødvarsel og tydelig signalisert at det er unntakstilstand også i friluftslivet. Meldingene vi har fått fra turområder og hytter, vitner også om at har vært lite folk ved hyttene våre. Vi vil gjøre det vi kan for å informere i forkant slik at det ikke er tvil om hva som gjelder. De som likevel legger ut på tur uten å bestille plass på hyttene våre, må ta ansvar for å ha med seg telt. 

Hva gjør jeg om jeg blir syk på hytten?  

Dersom man er på en hytte, må man isoleres på eget rom for å unngå kontakt med andre. Måltider tilrettelegges på rommet, og fellesrom kan ikke benyttes. Munnbind benyttes hvis det er tilgjengelig og man må forlate rommet. Dette reduserer faren for å overføre smitte til andre. Vedkommende må reise hjem så fort det lar seg gjøre. Det er ellers oppslag med retningslinjer på hyttene om hva en skal gjøre om en blir syk. 

Er det lov med telt utenfor hytten? 

Det er ikke lov å telte utenfor en selv- og ubetjent hytte, disse er forbeholdt de som har booket hytten. Sett opp teltet i forsvarlig avstand fra hytten og ikke gå inn i hytten eller bruk toalettene. 

Hvis du lurer på noe annet angående ditt hyttebesøk, så kontakt Tursenteret i Marken, tlf: 55 33 58 10. E-post: bht@dnt.no.

Annonse