Viktig informasjon til Deltakere på Vinterturer

Før du bestemmer deg for en tur, anbefaler vi at du tar deg tid til å lese denne informasjonen om fellesturer.

En tur som passer for deg
Det skal være gøy å gå på tur med Bergen og Hordaland Turlag, men har du valgt en for krevende tur kan pplevelsen bli ødelagt av tunge bakker, tungt føre og krevende værforhold. Det er derfor viktig at du ikke undervurderer vanskelighetsgraden når du skal velge tur. Er du nybegynner, anbefaler vi at du velger en lettere tur - enkel til middels (blå/grønn). Snakk gjerne med Tursenteret hvis du er i tvil, og trenger gode anbefalinger for å finne en tur som passer.

Alder
Det er 18-årsgrense på voksenturene i fjellet vinter. 16-åringer kan delta i følge med foresatte. Vi viser ellers til egne turer for barn og ungdom på disse sidene:

Barne- og familieturer
Turer for og med ungdom

Forberedelser
Hvem har ikke lagt ut på lengre turer for så å finne ut at formen er for dårlig? Det er lurt å investere i oppbygging av formkurven i god tid før fjellturen. Det gir god mosjon å gå turer, bedre enn man tror. Du bør ha gått noen skiturer med sekk for å delta på middels til krevende skiturer i høyfjellet. Det er ikke så mye som skal til, men husk at en vintertur i fjellet med sekk blir mye hyggeligere når du føler at formen «sitter».

Klær og utstyr for vinterturer
Godt fjellutstyr er nødvendig når du skal til fjells på vintertur. Utstyret behøver ikke være nytt, men det må være funksjonelt. Se egen link for pakkeliste for deg som går fra hytte til hytte. Vannavstøtende plagg/regntøy, vindsekk og spade må være med på alle turer. Sovepose, liggeunderlag, vindsekk og spade er nødvendig på alle fellesturer i fjellet. Husk også håndkle. Legg omtanke i pakkingen, pass på at sekken ikke blir for tung. Husk at du skal bære den. En «normal» sekk for turer fra hytte til hytte bør ikke veie mer enn 14 kg. Det kreves gode fjellski med stålkanter. Rutene i fjellet er kvistet, men du finner ikke oppkjørte løyper. Solide staver med store trinser bør du også ha.

Turleder
Turene ledes av fjellfolk som har solid erfaring og har gjennomført DNTs vinterturlederkurs eller tilsvarende. Staben av turledere er ikke profesjonelle i den forstand at de har turlederansvaret som yrke. De går som turledere på dugnad fordi de har glede av å ferdes i naturen og av å ta med andre på sine opplevelser. Turlederne har med enkelt førstehjelpsutstyr.

Overnatting/måltider
På de betjente hyttene er det reservert seng på fortrinnsvis 4-6 sengsrom. På grunn av Covid-19 må all overnatting bookes i forkant av turen. Dette gjelder både på betjente, selvbetjente og ubetjente hytter. Dusj må betales ekstra. Deltakerne hjelper til med matlaging, fyring, rydding og rengjøring. Første måltid er middag eller ved sen ankomst en enkel kveldsrett. På betjente hytter består måltidene av solid frokost, nistepakke, termos med kaffe/te/saft og middag, vanligvis tre retter med kaffe. På selvbetjente hytter benyttes proviantlageret til måltidene. Alle måltider er inkludert, men det finnes ikke fersk brødmat på selvbetjente hytter. Deltakere som ønsker brødmat må ta med dette selv. Ytelser utover dette må betales av deltakerne. Hvis du reiser tidlig om morgenen, kan det være lurt å ta med nistepakke eller kjøpe noe underveis. Siste måltid er frokost med selvsmurt nistepakke og termos, dersom annet ikke er oppgitt. Se ellers spesifisert i turbeskrivelsen hvilke måltider og mat som er inkludert i prisen.

Sikkerhet
Sikkerheten på vinterturene baseres på de erfaringer som finnes i de 9 fjellvett-reglene. Skulle det skje uhell/ulykker, har turlederne god kjennskap til førstehjelp. Men det hjelper lite hvis ikke den enkelte deltaker også er bevisst sitt ansvar (se egen link for vilkår ). Selv om de fleste turene går langs kvistede ruter, kan det skje uhell og ulykker, og da må gjerne hjelp tilkalles fra nærmeste sted med telefonforbindelse. Det er fremdeles mange steder i Norge som er uten mobiltelefondekning. Det betyr at det kan ta lang tid før hjelp kan skaffes.

Kart og kompass
Under hver enkelt turbeskrivelse finner du informasjon om hvilke kart du har bruk for. På de fleste turene har vi anbefalt kart i målestokk 1:50.000.  Kart er ferskvare og bør være seneste utgivelse. Kartene kan kjøpes i Tursenteret i Marken. Underveis kan du øve deg i bruk av kart og kompass.

Kilometerangivelse og stigning
Km-angivelser er oppgitt i "ca" antall kilometer.  De kvistede løypene vil ikke alltid bli lagt nøyaktig på samme linje hvert år. Kvistet trasè kan også bli omlagt avhengig av snøforholdene.  Derfor vil det kun ved feil eller større avvik bli foretatt justeringer. I kupert terreng må vi også ta hensyn til stigning, da dette vil gjøre turen mer krevende.

Frammøtested og –tid
Vi gjør spesielt oppmerksom på at tider oppgitt i programmet kan ha blitt endret. Skjer det vesentlige endringer etter at du har meldt deg på turen, skal du bli informert om dette.

Hva dekker prisen?
I hver turbeskrivelse finnes det spesifisert informasjon om hva som er inkludert i prisen.

Medlemskap
Turene er åpen for alle. Hvis du ikke er medlem av DNT eller en samarbeidende turistforening, betaler du et pristillegg ved påmelding. Hvis du ønsker å tegne medlemskap kan dette gjøres her.

Påmelding og betaling
Påmelding gjøres på www.bergenoghordalandturlag.no sine nettsider, ved å trykke knappen "Meld deg på!". 

Under påmelding må du oppgi navn, medlemsnummer, adresse og telefonnummer på de personer som blir påmeldt. Fødselsår må oppgis.

Hunder
Hyttene til DNT og Bergen og Hordaland Turlag er delvis tilrettelagt for hunder. Det er allikevel ikke tillatt å ta med hunder på organiserte fellesturer med overnatting, eller med innleid transport. 

Tursenteret
De ansatte i Bergen og Hordaland Turlag har mye turerfaring, og kan hjelpe deg med å finne en tur som passer for deg. I Tursenteret kan du kjøpe fjellutstyr, få råd om utstyr og få mer informasjon om fjellturen. Rabatterte priser for medlemmer. 


Tur til Hadlaskard fra Garen mars.
Tur til Hadlaskard fra Garen mars. Foto: Hild Fjermestad Aase

Annonse